Jak investovat prostřednictvím Bondster

Další platformou, prostřednictvím které lze investovat do půjček a získat vyšší úrok, je Bondster. Jedná se o českou investiční platformu, která ale nenabízí klasické peer to peer (P2P) půjčky, což jsou úvěry od lidí lidem, ale jednotlivé soukromé investory propojuje s prověřenými nebankovními poskytovateli půjček. Investor tak získá proti spořícím či termínovaným účtům nadstandardní výnos svého vkladu. Bondster působí na českém trhu od května 2017.

Jak to funguje?

Zájemce o investování se musí zaregistrovat a zaslat peníze na chráněný investorský účet. Pak si vybere z nabízených ty, do nichž chtějí své finance investovat. Při tom si zvolí své preference (typ zajištění, výše úroku, doba splatnosti apod.). I zde platí čím riskantnější investice, tím větší výnos. S každou uhrazenou splátkou od dlužníka pak získává investor zpět část své jistiny a úrokové výnosy. Investování prostřednictvím Bondster je jednoduché a hodí se pro kohokoli. Nejnižší investice začíná už na 100 Kč na jednu půjčku, horní hranice omezena není.

Investor se může rozhodnout, zda bude investovat třeba na rok, nebo na několik let. Z investice ale pak může vystoupit v pravidelných intervalech a nechat si vyplatit svůj vklad i výnos. Zároveň má zajištěno, že o své peníze nepřijde, ani pokud ji dlužník splácet nebude. Všechny půjčky na Bondster jsou zajištěné nemovitostmi. Průměrný výnos z investice na Bondster se pohybuje od 5 do 15 % v závislosti na tom, pro jaké parametry půjčky se investor rozhodne. U všech půjček je povinný podíl, který financuje nebankovní společnost.

Na svém účtu vidí investor detaily všech svých investic a v nabídce půjček také informace, o jak vysokou částku úvěru se jedná, kolik lidí již do ní investovalo, kolik peněz lze ještě investovat, jak je půjčka splácená, jaký je úrok i bližší informace k zajištění (typ nemovitosti, lokalita, hodnota zástavy) a dlužníkovi (věk, pohlaví, zaměstnání/podnikání, lokalita pobytu).

Poskytovatelé půjček

Bondster zatím nabízí půjčky od dvou společností a se třetí jedná. Tou je Bankometr, ale z webu Bondster není jasné, kdy se její půjčky dostanou do konkrétní nabídky investic. V současnosti tak platforma Bondster umožňuje investovat do půjček, které si žadatelé o půjčku sjednají u jedné z těchto společností:

  1. ACEMA CREDIT CZECH, a.s.

Akciová společnost ACEMA Credit Czech působí na  úvěrovém trhu v České republice od roku 2000. Pozice této nebankovní společnosti na trhu razantně vzrostla, když do ní v roce 2012 vstoupil zahraniční investor. V roce 2016 uzavřela téměř 550 úvěrových smluv v celkové výši 419 milionů. Prostřednictvím Bondster nabízí osobní půjčky, hypotéky i podnikatelské úvěry. Jedná se o úvěry zajištěné, a to s úrokovými sazbami od 6 do 25 %. Na webu firmy Acema je nabízena i konsolidace jiných půjček. Více o úvěrech i společnosti najdou investoři na www.acema.cz.

  1. Bez Banky s.r.o.

Společnost s ručením omezením BEZ BANKY se specializuje na krátkodobé zajištěné podnikatelské úvěry pro podnikatele, kteří potřebují peníze získat rychleji, než u tradičních poskytovatelů úvěrů. ​Firma byla založena v roce 2010, ale její zakladatelé měli v té době již více než 15 let zkušeností s poskytováním zajištěných půjček proti movitým věcem. V roce 2016 se společnost stala součástí investičního fondu RENDIT. Zajištěné úvěry poskytuje BEZ BANKY převážně proti zástavě nemovitostí. Financuje úvěry do 50 % hodnoty zástavy a její klienti nejčastěji uzavírají smlouvy o úvěru se splatností 4 až 8 měsíců. Jedná se tak o překlenovací zajištěné úvěry s úrokovou sazbou 24 až 36 p. a. V roce 2016 poskytla 103 úvěrů v celkové hodnotě 121,5 mil Kč. Více informací o společnosti najdou investoři na webu www.bezbanky.cz.

Ambice Bondster

Společnost sama o sobě prohlašuje, že se chce stát lídrem na trhu P2P půjček, ale pouhé dvě investující společnosti zatím tyto ambice moc nepotvrzují. Nicméně společnost by chtěla expandovat i za hranice a poskytnout svým registrovaným investorům možnost investovat vedle korun také v eurech. Zatím se ale nedá odhadnout, jak dlouho bude spuštění takové investiční příležitosti ještě trvat, ani kdy se rozšíří počet společností, do jejichž půjček budou investoři moci vložit své finance.

Na začátku února 2018 měla platforma Bondster 2 591 investorů, kteří celkem investovali do půjček v hodnotě 109,6 mil. Kč. Více informací o společnosti, včetně informační videí najdete na www.bondster.com/cz.

 

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *