Jak bezpečně investovat do půjček se Zonky CZ

Asi jste už slyšeli či viděli reklamu na půjčky od Zonky. Nabízí takzvané P2P, tedy peer to peer půjčky, česky půjčky od lidí lidem. Za výhodných podmínek si tak můžete půjčit, ale víte, že tak můžete také investovat? Úroky na spořicích účtech nejsou momentálně právě příliš atraktivní a tak řada lidí s disponibilními financemi hledá způsob, jak je rozmnožit, aniž by je museli dávat do rukou makléřů, nebo čekat na výnos roky.

Jak to funguje

  1. Nejdříve se musíte na www.zonky.cz zaregistrovat jako investor. Je to velmi jednoduché, nemusíte nikam chodit, vše zvládnete za pár minut a online. Budete potřebovat jen 2 osobní doklady, telefonní číslo a číslo vašeho bankovního účtu (musí být na jméno investora, nikoli na někoho z rodiny či přítele).
  2. Pak musíte uzavřít smlouvu, což se opět dělá na dálku pomocí SMS kódu.
  3. Zvážíte, kolik můžete investovat a danou sumu pošlete do své investorské peněženky u Zonky. Její výše je na rozhodnutí každého investora, minimálně by to mělo být 200 Kč, což je nejnižší možná investice do některé z půjček žadatelů, ale jinak výše investice závisí jen na vašich možnostech.
  4. Až se peníze připíšou na váš účet u Zonky, což trvá obvykle 2 až 4 pracovní dny, můžete začít investovat, ale už během převodu máte k dispozici stejné informace jako ostatní investoři.
  5. Po dokončení registrace můžete začít na Tržišti investovat do jednotlivých půjček.

Výše vašeho výdělku závisí na zvolené investiční strategii. Průměrný výnos u Zonky je kolem 6 %, ale můžete vydělat bez rizika třeba jen 3 %, nebo naopak 10 %, když trochu zariskujete. Výše investice u Zonky do jedné půjčky minimálně 200 Kč, maximálně 5 000 Kč. Podle údajů Zonky je hranice bezpečného investování na Zonky 122 investic na jedno portfolio, ale můžete samozřejmě investovat třeba jen do jedné půjčky, je to na vás.

Na rozhodnutí o jednotlivé půjčce mají investoři vždy maximálně 2 dny, ale některé půjčky jsou zainvestovány během pár minut. Rozhodujete se dle ratingu (od A** až po D), doby splácení a úroku, které jednotlivé žádosti přidělí Zonky na základě informací od žadatele o půjčku. Rozhodnout se můžete i podle příběhů jednotlivých žadatelů zveřejněných na Tržišti. Vaše investice je blokována, dokud se na celou půjčku nesloží ostatní investoři, pak se investovaná částka převede. Své investice můžete sledovat online.

Splácení

Měsíčně dostáváte splátku jistiny a úroku. Máte-li víc investic, peníze přijdou několikrát za měsíc. Online na svém účtu vidíte průběh každé půjčky, včetně toho, když se někdo se splátkou opozdí. Peníze buď můžete znova investovat a nechat je tak opět vydělávat, nebo si je můžete poslat na svůj běžný bankovní účet. V investorském přehledu najdete informace, jak se vám jako investorovi daří. Uvidíte v něm očekávaný výnos, což je odhad budoucího výnosu od expertů Zonky na základě vašeho investičního portfolia, a také aktuální výnos, tedy váš aktuální reálný výnos.

Existuje nějaké riziko?

Jako u každé investice, i zde existuje určité riziko. V tomto případě se jedná o riziko, že dlužník přestane splácet, třeba při ztrátě zaměstnání, kvůli nemoci, přecenění vlastních finančních sil atd. Zonky se vždy snaží s dlužníkem dohodnout a negativní důsledky eliminovat, ale pokud taková situace nastane, vzniknou investorů, rizikové náklady, které sníží odhad výnosu. Platí, že čím vyšší riziko (rating), tím vyšší úrok a tím i výnos. Zatímco u velmi nízkého rizika A** je úrok jen 3,99 % p.a. (výnos 3,3 %), u nejnižšího ratingu D je úrok 19,99 % (výnos 7,89 %).

Podle výše výnosu se liší i investorský poplatek (od 0,2 % až po 5 %). Počítá se denně z aktuálně investovaných peněz, ale z vašeho účtu se strhne jen jednou měsíčně. Je-li nějaká investice více než 36 dní po splatnosti, Zonky investorský poplatek neúčtuje.

One Comment

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *