Jak investovat na prestito.cz

Segment P2P půjček se u nás rychle rozvíjí. Jednou z platforem pro půjčování od lidí lidem je portál Prestito.cz. Byl založen společností HM Capital Partners s.r.o. a spojuje lidi, kteří mají volné finanční prostředky a chtějí je zhodnotit lépe než na bankovním účtu, a lidmi, kteří si potřebují půjčit za jasně stanovených podmínek. Jedná se o portál aukční, to znamená, že zájemce o půjčku se o investora uchází v aukci. Půjčit si tak může částku od 10 000 do 1 mil. Kč a investor má šanci pravidelně investovat.

Jak to funguje

Žadatelé o půjčky jsou na webu zaregistrováni a vytvoří svou aukční poptávku. Zájemce o půjčku se na portálu zaregistruje a zadá anonymně aukci v délce trvání 5, 10, 15 nebo 20 dní), přičemž aukci může v jejím průběhu předčasně ukončit i zrušit. Musí přitom uvést, kolik peněz si chce půjčit, jaký nabízí úrok, jak dlouho chce úvěr splácet, jaké nabízí zajištění a zda má nějakou exekuci.

Prestito ohodnotí aukci určitým počtem hvězdiček, a to na základě bonity dlužníka, jeho úvěrové historie a kontroly v Centrální evidenci exekucí. Z těchto vystavených aukcí si investor vybere tu, která mu nejvíce vyhovuje. Pokud vám nabízené podmínky úplně nevyhovují, můžete se se zadavatelem půjčky domluvit na jejich úpravě. Půjčka je uzavřena jen tehdy, pokud podmínky akceptují obě strany.

Když najde investor aukci, která se mu líbí, vytvoří svou nabídku, což se provede jednoduše kliknutím na tlačítko „Vytvořit nabídku“ a vyplněním krátkého formuláře. Nabídku může zadat kdykoli během aukce a dokonce i po zadání ji může změnit až do chvíle, než ji dlužník akceptuje. Jediným omezením je možnost zadat pouze jednu nabídku v každé aukci. Jeho nabídka nemusí být na celou požadovanou částku, ale může nabídnout jen její část. Dlužník může přijmout i více nabídek, ale jejich celková výše nesmí přesáhnout 120 % původně požadované částky. Investor má ale právo požadovat vyšší zajištění, než ve své aukci nabízel dlužník.

Investor může investovat do více různých aukcí, přičemž nejnižší částka takové investice je 5 000 Kč. Pokud investorovi žádná aktuální aukce nevyhovuje, může bezplatně zadat kritéria, za jakých je ochoten peníze půjčit (výše půjčky, délka splácení, výše úroků apod.). V případě, že se v nově otevřených aukcích objeví položka, která těmto kritériím odpovídá, investor je ihned informován.

Typy zajištění investice

Míra rizika je u každého dlužníka odlišná, proto si investor může vybrat z různých variant zajištění. O administrativu se postará Prestito. Investor se může ještě před zveřejněním své nabídky zeptat potenciálního dlužníka pomocí tlačítka „Zeptej se dlužníka“, zda je ochoten dodatečné podmínky půjčky akceptovat.

Doporučené formy zajištění jsou:

  • notářský zápis se svolením s vykonatelností, což je v případě nesplácení exekuční titul
  • výpisy z úvěrových registrů (BRKI a NRKI, případně Solus)
  • zástava nemovitostí s možností prodat zastavenou nemovitost v případě nesplácení úvěru v dražbě
  • zajišťovací převod práva k nějakému majetku dlužníka, například automobilu
  • ručení další osobou
  • uznání závazku, takže při případném soudním sporu nemusí investor prokazovat, že mu dlužník něco skutečně dluží

Nabízená úroková sazba od investora může být stejná, nebo nižší, než je výše úroku určená žadatelem v aukci. V současnosti jsou v běžících aukcích nabízeny úrokové sazby 3 až 45 % p. a. Investor za vložení nabídky neplatí žádné poplatky. Prestito.cz rovněž vyplácí provize za doporučení uživatelů, a to jak žadatelů o půjčku, tak investorů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *