Zonky – jak si půjčit

Co to jsou půjčky od lidí lidem (tzv. P2P půjčky), jsme tu už vysvětlovali, stejně jako způsob, jak na nejpopulárnější platformě pro tento typ investování zhodnotit své disponibilní prostředky. Dneska vám poradíme, jak si od Zonky půjčit.

Než podáte žádost

I když Zonky znáte z televizní reklamy, než o půjčku reálně požádáte, srovnejte si více nabídek. Pokud máte nějaký bankovní či nebankovní produkt, můžete od své banky či třeba poskytovatele kreditní karty možná dostat velmi výhodnou nabídku. Ale pokud jste se rozhodli zkusit Zonky, jděte na jejich web a podívejte se třeba na poslední příběhy žadatelů o půjčky. Ty si můžete vyselektovat podle ratingu a porovnat si tak svou situaci s ostatními. Můžete tak zhruba odhadnout, jaký rating Zonky přidělí vám. Doporučujeme ale spíše být při zemi a počítat s ratingem horším o stupeň či dva (a tím i vyšším úrokem), než vám v odhadu vyšlo. Ratingy u půjček Zonky jsou v rozmezí A** (půjčka pro investory téměř bez rizika) až po D (riziková půjčka).

Jak požádat o půjčku

Prvním krokem je registrace na www.zonky.cz. Vyplníte základní údaje o sobě (jméno, příjmení, číslo mobilního telefonu, e-mail, trvalé bydliště, číslo bankovního účtu) a zvolíte si přezdívku, pod kterou se budete na Zonky prezentovat. Uvedete také výši požadované půjčky (Zonky nabízí částky od 20 000 do 50 000 Kč) a dobu splácení nebo měsíční splátku, kterou jste schopni hradit. Musíte také souhlasit s podmínkami služby Zonky a se zpracováním osobních údajů. Zvolíte si heslo.

Pak už s vámi Zonky začne komunikovat aktivně mailem či telefonicky a také vám vytvoří na platformě Zonky vlastní účet. Vysvětlíte také svou osobní i finanční situaci (rodinný stav, druh příjmů, jiné úvěry, které splácíte, počet vyživovaných osob,…), tedy údaje, které obvykle vyplňuje u všech žádostí o úvěr. Příjem doložíte buď potvrzením o příjmu, nebo daňovým přiznáním.

Budete potřebovat poslat ještě scany některých dokumentů, nebo je do systému nahrajete přímo ze svého účtu. Jde o:

  • přední i zadní strany občanské průkazu
  • druhý doklad, což může být cestovní pas, řidičský průkaz, zbrojní průkaz, rodný list nebo kartička pojištěnce zdravotní pojišťovny
  • bankovní výpis z účtu, který jste registrovali, za poslední 3 měsíce

Pokud vám něco není jasné, můžete kdykoli do Zonky napsat e-mail s dotazem nebo na bezplatnou telefonní linku.

Posouzení žádosti

Když dodáte všechny požadované informace, Zonky vaši žádost posoudí. Trvá to obvykle několik pracovních dní. Vy pak dostanete konkrétní nabídku s výší splátky a úrokem, který se pohybuje od 3,99 do 19,99 % p. a. Pokud se vám nabídka nebude líbit, nic se neděje, ale když vám budou navržené parametry půjčky vyhovovat, Zonky vyvěsí vaši žádost na tzv. Tržišti i s ratingem, který vám byl přidělen. Vaším posledním úkolem bude vymyslet a napsat svůj příběh, tedy vlastně reklamu na sebe sama a svou žádost investorům prodat. Ti pak mají 48 hodin na to, aby se rozhodli investovat právě do vaší půjčky. Když se to povede, Zonky vám na váš účet převede částku půjčky poníženou o odměnu pro Zonky. Ta činí 2 % z výše úvěru.

Komu Zonky nepůjčí

Zonky je vstřícný vůči řadě lidí, kteří by jinde nemuseli uspět. Půjčku od Zonky dostane také:

  • cizinec s trvalým pobytem v ČR ze zemí Evropské unie a Ukrajiny
  • osoba s negativním záznamem o splácení dosavadních půjček, pokud se jednalo o drobné opomenutí jako jedna opomenutá splátka nebo pozdě zaplacený účet za mobil, případně se jednalo o problém několik let starý, který už žadatel řádně vyřešil
  • lidé, kteří byli v insolvenci před 5 a více lety a od té doby nemají finanční problémy
  • lidé v exekuci, kteří se do ní ale nedostali vlastní vinou (individuální posouzení Zonky)

Naopak, půjčku nedostanou obvykle lidé, kteří jsou momentálně:

  • v insolvenci
  • exekuci
  • dlouhodobě nezaměstnaní
  • bez doložitelných příjmů

Pokud jste finančně komplikovaný případ, poraďte se s konzultanty Zonky, třeba se nějaké řešení najde i pro vás. Všechno o půjčování na této platformě najdete na www.zonky.cz.

One Comment

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *