Jak si půjčit na prestito.cz

Portál Prestito.cz je další platformou poskytující prostor pro P2P půjčky, tedy pro půjčky od lidí lidem. Byl založen společností HM Capital Partners s.r.o. Je tak spojením mezi lidmi, kteří mají volné finanční prostředky a chtějí je zhodnotit lépe než na bankovním účtu, a lidmi, kteří si potřebují půjčit za transparentních podmínek. Jedná se o portál aukční, to znamená, že zájemce o půjčku se o investora uchází v aukci a půjčit si tak může částku od 10 000 do 1 mil. Kč.

Jak to funguje

Zájemce o půjčku se na portálu zaregistruje a zadá anonymně aukci. Vybere si délku jejího trvání (5, 10, 15 nebo 20 dní), přičemž aukci může v jejím průběhu předčasně ukončit i zrušit. Musí přitom uvést, kolik peněz si chce půjčit, jaký nabízí úrok, jak dlouho chce úvěr splácet, jaké nabízí zajištění a zda má nějakou exekuci.

Prestito.cz ohodnotí aukci určitým počtem hvězdiček, a to na základě bonity dlužníka, jeho úvěrové historie a také na základě kontroly dlužníka v Centrální evidenci exekucí (dlužník za to hradí 120 Kč). Aby svou akci v seznamu aukcí zvýraznil, může žadatel o půjčku takzvaně topovat. Topované aukce jsou vždy v seznamu nahoře mezi prvními a mají tak větší šance získat investory a někdy lepší podmínky úvěru. Zatímco založení aukce je vždy zdarma, topování stojí v závislosti na výši požadované částky od 50 do 300 korun. Každý dlužník může mít aktivní pouze jednu aukci.

Do každé aukce může podat nabídky více investorů a žadatel si buď jednu z nich vybere, nebo si požadovanou částku složí z několika menších úvěrů, které mu investoři nabídnou, přičemž v případě, že se dlužník rozhodne o přijetí více nabídek, celková suma poskytnutého úvěru nesmí překročit 120 % původně požadované částky. Je jen na úvaze investora, kolik peněz a za jakých podmínek je ochoten půjčit. Minimální nabídka je 5 000 Kč, maximální je rovna výši částky požadované v aukci. Každá aukce má stanovený čas trvání, ale ten se nemusí dodržet celý. Dostane-li zájemce o půjčku nabídku, nebo nabídky, které mu vyhovují, může aukci ukončit.

Obdobně nabízená úroková sazba od investora může být stejná, nebo nižší, než je výše úroku určená žadatelem v aukci. V současnosti jsou v běžících aukcích nabízeny úrokové sazby 3 až 45 % p. a. Ale může požadovat větší zajištění, než původně nabídl dlužník, včetně výpisů z úvěrových registrů. Prestito na svých stránkách kromě obvyklých výpisů Solus, BRKI a NRKI píše také o výpisu z CERD (Centrálního registru dlužníků), ale žádný takový registr ve skutečnosti neexistuje. Jedná se o podvodný web registrovaný v zahraničí, s nímž solidní věřitelé v České republice nijak nekomunikují. Poněkud se tak snižuje prestiž Prestito jako experta na úvěry.

Během aukce s účastníky Prestito komunikuje e-mailem, a to jak o přijetí, tak o odmítnutí nabídek. Pokud si dlužník nevybere žádnou nabídku až do konce aukce, má ještě 72 hodin na to, aby si jednu z nabídek zvolil. Pokud tak neučiní, se aukce definitivně uzavře a podané nabídky budou automaticky odmítnuty.

Pokud si žadatel o úvěr vybere nabídku, korespondenčně je podepsána smlouva, přičemž věřitel má právo si dlužníka prověřit všemi dostupnými způsoby, přičemž náklady na poštovní služby ve výši 220 Kč platí dlužník. Po podpisu smlouvy oběma stranami pošle věřitel peníze Prestitu a to je obrazem přepošle na účet dlužníka. První splátku hradí dlužník do 20. dne následujícího měsíce po měsíci, kdy úvěr získal. Splátkový kalendář dostane dlužník mailem po podpisu smlouvy.

Kolik to stojí?

Kromě výše zmíněných poplatků je nutné uhradit také odměnu zprostředkujícímu portálu. Odměna pro Prestito činí 5 % z výše zprostředkovaného úvěru, ale ta může být při řádném splácení snížena o 1,5 % na 3,5 %. Podmínkou je, aby všechny splátky byly připsány na účet Prestito maximálně 20. dne v měsíci. V případě, že se dlužník opozdí jen jednou, získá bonus 0,5 % a celková odměna pro Prestito tedy bude 4,5 %. Další poplatky bude muset hradit dlužník, který se opozdí s platbami nebo jinak nedodrží úvěrovou smlouvu. Detaily v ceníku na webu www.prestito.cz. Prestito.cz rovněž vyplácí provize za doporučení uživatelů, a to jak žadatelů o půjčku, tak investorů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *